Voleo bih da budem na email listi
    GPS tehnologija
POSLEDNJE VESTI

Snižena cena kase SuperCash Plus

Nabavite vrhunsku fiskalnu kasu SuperCash Plus za 150 € + PDV. Ovo je jedna od najpouzdanijih kasa na tržištu. Ne plaća se licenca za LPFR.

Geneko POS štampači GPP-60 i GPP-80

Geneko POS štampači za sva prodajna mesta koja koriste računar za izdavanje fiskalnih računa. Povezivanje preko USB-a, brzina štampe 100-160 mm/sec, automatsko sečenje papira...


 

Serija brzih industrijskih celularnih rutera Geneko GWRI

 

GPS tehnologija

GPS (Global Positioning System) je globalni navigacioni sistem baziran na satelitima koji obezbeđuje precizno lociranje bilo gde na i oko zemljine površine u bilo kojim vremenskim uslovima. Jedini uslov koji mora biti ispunjen je da lokacija ima optičku vidljivost sa minimalno 4 (od 32) satelita koji se u svakom momentu nalaze u orbiti.

 

GPS je razvijen i održavan od strane Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država pod oficijalnim imenom NAVSTAR-GPS, ali je sistem u poslednjoj deceniji u velikoj ekspanziji i na civilnom nivou. Uprkos tome što, u određenim okolnostima (ratovi, vojne intervencije), vlasti Sjedinjenih Država mogu izazvati prekide u pozicioniranju putem GPS-a, one su se odrekle te mogućnosti upravo zbog toga što će se ovaj sistem ubuduće koristiti u civilne i mirnodopske svrhe.

 

Zaključno sa septembrom 2013. godine, američki GPS i ruski GLONASS su operativni globalni navigacioni sistemi. Kineski Beidou i evropski Galileo sistemi su još uvek u fazi pripreme i za očekivati je da će nakon 2020. godine i oni postati globalno funkcionalni.

 

 

Šta je GPS sistem i kako on funkcioniše?

 

GPS sistem se sastoji od 32 satelita koji se kreću kroz srednju orbitu iznad zemljine površine. Svaki od satelita emituje posebne mikrotalase na 1575,42 MHz koje GPS prijemnik, pozicioniran na ili u blizini zemljine površine, koristi da utvrdi lokaciju, brzinu, pravac kretanja i nadmorsku visinu.

 

GPS sateliti se nalaze na 20.200 km iznad zemljine površine i kreću se brzinom od 3,9km/s. Na taj način, svaki satelit opkruži planetu dva puta u toku jednog dana.

Kako funkcioniše GPS sistem

Kako funkcioniše GPS sistem

 

 

Kako GPS prijemnik prima signal sa satelita? Najpre, GPS prijemnik izračunava svoju poziciju na osnovu podataka koje dobija sa satelita. Podaci sadrže veoma precizno vreme slanja od samog satelita do površine zemlje. Svaki od satelita nastavlja da šalje precizne podatke o sopstvenoj orbiti kao i ne tako precizne podatke o orbitama drugih satelita u sistemu. Kada je signal sa satelita primljen, prijemnik određuje udaljenost od svakog satelita i pomoću geometrijskih i trigonometrijskih algoritama izračunava tačnu poziciju na ili u blizini zemljine površine. Nakon toga prijemnik konvertuje sirove podatke u formu prilagodljivu za prezentaciju korisniku, kao što su grafički ili alfanumerički prikaz koordinata.

 

Da bi odredio tačnu 2D poziciju, GPS prijemnik mora primati signal sa bar tri satelita, dok mu za tačnu nadmorsku visinu treba signal sa još jednog satelita. Kako je ukupan broj GPS satelita u orbiti 32, prijemniku su u svakom trenutku na raspolaganju više od četiri neophodna satelita. Prijemnik koristi ovu redundansu da odredi što je moguće tačniju sopstvenu poziciju i da izbegne uticaj atmosfere i refleksije na propagaciju GPS signala.

Putanja GPS satelita

Putanja GPS satelita

 

 

GPS prijemnik izračunava poziciju pomoću poruka sa GPS satelita koje u sebi sadrže veoma precizno vreme (trenutak) u kome je poruka poslata sa satelita prema prijemniku. To je osnovni razlog zbog kojeg sateliti koriste atomske časovnike. Međutim, uprkos tome što atomski časovnici generišu vrlo precizno vreme (odstupanje od jedne sekunde u nekoliko miliona godina) zbog veoma velikih brzina kretanja satelita i uticaja teorije relativnosti dolazi do usporavanja časovnika i to oko 38,6 mikrosekundi za svaki radni dan časovnika, što će nakon nekog vremena neminovno dovesti do greške u određivanju pozicije GPS prijemnika. Iz tog razloga se časovnici u GPS satelitima, svakih nekoliko dana, usklađuju sa referentnim časovnicima na površini zemlje.

 

GPS sistem je, za sada, jedini praktični primer da teorija relativnosti utiče na rad sistema usled usporenja vremena zbog velike brzine kretanja satelita u odnosu na površinu zemlje. To ovaj sistem čini naročito privlačnim za izučavanje i korišćenje u naučne svrhe.

 

 

Geneko FOX uređaji

 

Geneko je razvio nekoliko različitih uređaja za satelitsko praćenje vozila. Svi uređaji se proizvode pod robnom markom Geneko FOX. U razvoju ovih uređaja Geneko se u potpunosti oslonio na domaću pamet i najsavremeniju tehnologiju koja je danas dostupna.

 

Ekspertski tim inženjera već dugo radi na razvoju hardvera i softvera za uređaje. Softver je pisan u tri programska jezika (Java, C i Microchip Assembler) kako bi se dobio optimalan odnos između pouzdanosti, preciznosti, brzine razvoja i mogućnosti da se ispune nove želje i potrebe koje nameću tržište i korisnici.

 

Moduli i procesori koji se koriste u uređajima su poslednja reč tehnologije obezbeđena od renomiranih firmi kao što su Siemens, u-Blox, ST i Microchip. Dimenzije SMD komponenti i broj slojeva štampe odavno prevazilaze sve ono što proizvode i prodaju druge firme iz našeg regiona.

 

Geneko FOX uređaji su deo Fox Fleet Management sistema (FMS) koji se sastoji od AVL uređaja instaliranih u vozila, Fox servera u centru za monitoring, radnih stanica korisnika (GPS Vehicle Tracking Software) i komunikacione infrastrukture – GSM mobilnih mreža i Interneta.

 

FOX uređaji su dizajnirani i razvijeni na način da podmire sve potrebe korisnika. Visoko pouzdana oprema dolazi u paketu sa potpunom korisničkom podrškom. Stručno profesionalno osoblje naporno radi svakog dana kako bi ove izvrsne proizvode učinili još boljim.

 

Detaljne informacije:

 

Copyright © Geneko 2024 | website by Urban dizajn