Voleo bih da budem na email listi
    Mobilna tehnologija
POSLEDNJE VESTI

Snižena cena kase SuperCash Plus

Nabavite vrhunsku fiskalnu kasu SuperCash Plus za 180 € + PDV. Ovo je jedna od najpouzdanijih kasa na tržištu. Ne plaća se licenca za LPFR.

Geneko POS štampači GPP-60 i GPP-80

Geneko POS štampači za sva prodajna mesta koja koriste računar. Povezivanje preko USB-a, brzina štampe 100-160 mm/sec, automatsko sečenje papira...


 

Serija brzih industrijskih celularnih rutera Geneko GWRI

 

Mobilna tehnologija

Mobilna tehnologija se preko 30 godina koristi za ostvarivanje komunikacije putem mobilnih (celularnih) mreža. Razlog nastanka mobilne tehnologije je povezivanje mobilnih uređaja poput rutera i telefona – na mobilnu mrežu koju obezbeđuju pružaoci mobilnih telekomunikacionih usluga, odnosno mobilni operateri. Mogućnosti ovog vida komunikacije su značajno pevećane nakon povezivanja mobilne mreže i interneta.

 

Funkcionisanje i način upotrebe

 

Mobilna tehnologija funkcioniše na sličan način kao i sve bežične tehnologije. Njena svrha je bežični prenos signala koji sadrži glas ili podatke koji se prenose putem radio talasa od jednog uređaja ka drugom. Naravno, prenos se ne obavlja direktno sa uređaja na uređaj (osim u slučaju Bluetooth, Infrared ili slične veze kada se uređaji koji komuniciraju nalaze neposredno jedan pored drugog), već se za to koriste tzv. bazne stanice, odnosno primopredajnici signala instalirani na tornjevima koji su postavljeni širom zemljine kugle.

 

Osnovna prednost mobilne tehnologije se ogleda u njenoj „prenosivosti“ i savladavanju prostornih barijera. Ona funkcioniše tako što mobilni predajnici emituju signale različitih jačina, frekvencija i standarda i tako omogućavaju mobilnu komunikaciju svim uređajima koji se nalaze u njihovoj zoni pokrivenosti. Što je uređaj udaljeniji od bazne stanice to će signal koji prima biti slabiji što će direktno uticati na njegove performanse u vezi slanja i primanja podataka.

 

Mobilna tehnologija se često naziva i celularna tehnologija. Ovo zbog toga što je celularna mreža podeljena na hiljade preklapajućih geografskih zona ili „ćelija“. Njen shematski prikaz najviše odgovara pčelinjem saću gde se u centru svake ćelije nalazi bazna stanica. Pomenuto preklapanje ćelija je važno da uređaj ne bi izgubio signal prelaskom iz jedne zone, odnosno ćelije, u drugu.

 

Izbegavanjem investiranja u skupe žičane tehnologije koje je ponekad i nemoguće dovesti do željene lokacije usled prirodnih (geografskih) prepreka, kompanije danas mogu uz znatno niže investicione troškove započeti svoj biznis i implementirati nekada neizvodive projekte.

 

Razvojne faze

 

Razvoj mobilnih tehnologija je uglavnom pratio dekade i nekako je postalo prirodno da na svakih deset godina nova generacija ovih tehnologija ugleda svetlost dana. Ako ne računamo takozvane mobilne radio telefone (0G), začeci mobilne tehnologije sežu u 1980. godinu kada je nastala prva generacija bežične telefonije (1G), koja je u potpunosti bila analogna i služila je isključivo za prenos glasovne komunikacije.

 

Tek deset godina kasnije sa pojavom 2G mreža koje su i danas u širokoj upotrebi, signal je postao digitalan i enkriptovan što je omogućilo zaštićenu komunikaciju. 2G tehnologija je donela i prenos podataka pa su u upotrebu ušle najpre SMS i MMS poruke, a kasnije i internet servisi (GPRS/EDGE) zahvaljujući povezivanju mobilne mreže i interneta.

 

Ulaskom u novi milenijum nastala je i treća generacija mobilne tehnologije. 3G je bio prvi pokušaj da se odškrinu vrata mobilnog broadbanda i da se ponudi alternativa žičanom širokopojasnom pristupu internetu. Fokus je u potpunosti premešten sa glasovne komunikacije na razmenu podataka preko interneta. Sa brzinama i do 14.4Mbps, 3G tehnologija je omogućila da se sva komunikacija za manje zahtevne primene može obaviti putem mobilnih mreža. Osim za uobičajeni “surfing” donela je i mogućnost video poziva, IPTV usluge i mnogo toga drugog. Ovo je ujedno i trenutno najkorišćenija generacija mobilne tehnologije u svetu.

 

Deceniju kasnije pozdravili smo i četvrtu generaciju mobilne tehnologije (4G) koja nam je omogućila istinski mobilni broadband bez ograničenja – nešto što je do tada bilo rezervisano samo za optičke i DSL mreže, postalo je moguće i bez kabla na velikim udaljenostima od same infrastrukture. HDTV video streaming, cloud computing, IP video telefonija samo su neke od mogućih primena u 4G mreži. Nekada nezamislive brzine u mobilnim mrežama koje sežu i do 100Mbit/s su danas realnost u najvećem broju urbanih sredina u zemljama širom sveta.

 

Naravno, tu nije kraj. Iako još uvek u eksperimentalnoj fazi, peta generacija mobilne tehnologije (5G) kuca na vrata. Očekivanja su da će ona potpuno promeniti način na koji koristimo mobilnu tehnologiju i omogućiti do sada nezamislive projekte. Početak komercijalne primene je planiran za 2018. godinu, a premijera bi trebalo da bude na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji.

 

Geneko mobilni uređaji

 

Geneko u svojoj ponudi ima širok spektar proivoda i usluga koji su zasnovani na mobilnim tehnologijama:

 

M2M PROIZVODI I REŠENJA

 

FISKALNE KASE I ŠTAMPAČI

 

SATELITSKO PRAĆENJE VOZILA

 

Svi pomenuti uređaji su proizvodi sopstvenog dizajna i razvoja od strane Geneko inženjera i predstavljaju kvalitetno, pouzdano i ekonomično rešenje za ostvarivanje komunikacije sa uređajima putem mobilne tehnologije.

 

Za više informacija o tome kako da mobilnu tehnologiju iskoristite za svoje razvojne projekte pozovite stručnjake Geneka na 011/3340-178 ili nam pišite na sales@geneko.rs.

Copyright © Geneko 2024 | website by Urban dizajn